← Altres notícies RSS

15/07/2021

El Pius Hospital de Valls posa en marxa el nou servei d'oftalmologia infantil i juvenil

L'acord amb l'Hospital Joan XXIII, l'ICS i la Regió Sanitària de Tarragona permet ampliar la unitat oftalmològica del centre sanitari vallenc amb atenció pediàtrica especialitzada

El Pius Hospital de Valls ha incorporat aquest mes de juliol a la seva cartera d'especialitats l'oftalmologia pediàtrica per a infants i joves de 0 a 18 anys. D'aquesta manera, en el marc de l'acord de col·laboració per a la millora de la prestació de serveis de salut al territori entre l'Hospital Universitari Joan XXIII, l'Institut Català de la Salut i la Regió Sanitària de Tarragona, el centre sanitari vallenc amplia la seva Unitat d'Oftalmologia, fins ara reservada a la població adulta, amb la subespecialitat pediàtrica infantil i juvenil.

Amb l'ampliació del servei s'evita que els pacients s'hagin de traslladar per consultes o tractaments oftalmològics a altres centres ja que podran ser atesos directament al Pius Hospital, gràcies al treball conjunt dels professionals de l'equip d'Oftalmologia i Estrabisme de l'Hospital Joan XXIII i el servei d'Oftalmologia del Pius. La mesura beneficiarà als més de 12.000 joves i infants de les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà que, en el cas de requerir d'atenció oftalmològica pediàtrica especialitzada de qualitat, s'estalviaran desplaçaments i demores. A la vegada, a més de les consultes externes, revisions i proves complementàries que es realitzaran al Pius, els infants amb estrabisme podran ser operats quirúrgicament en el mateix centre sanitari vallenc pels especialistes de Joan XXIII.

La importància de l'oftalmologia pediàtrica
La nova unitat d'oftalmologia infantil, un servei especialitzat d'alta demanda, representa un pas de gran importància en la millora dels serveis pediàtrics a les dues comarques. Les revisions i consultes adreçades a infants i joves requereixen d'atenció específica ja que en molts casos és més complexa, tant per la major dificultat de detecció de patologies com pels tractaments, diferenciats dels de la població adulta. A més, en l'edat infantil les revisions i la prevenció oftalmològica tenen una gran importància en la salut de la vista del menor.

En aquest sentit, és molt important estendre l'exploració oftalmològica als nens, diferenciada de la que es practica en adults, per detectar malalties que cal tractar amb rapidesa ja que poden ser irreversibles de grans. És el cas, per exemple, d'algunes patologies oculars pròpies de l'edat infantil com les cataractes congènites i, d'una manera especial, l'ambliopia, també coneguda com a ull gandul. Aquesta malaltia s'ha de detectar i tractar per sota dels 6 anys per evitar que pugui esdevenir crònica a l'edat adulta i derivar en una pèrdua de visió permanent. A més, com a causa d'aquesta malaltia, hi ha també associades altres patologies com l'estrabisme ja que es calcula que entre un 30 i un 50% dels nens estràbics sense tractar son ambliops en major o menor grau, uns casos que a partir d'ara podran ser operats al Pius Hospital sense que s'hagi de traslladar el pacient.

La importància del tractament o seguiment oftalmològic específic per a nens es fa evident també en exploracions per determinar la graduació de la vista, però també en proves complementàries a infants que, en alguns casos, requereixen d'anestèsia general. En aquest sentit, des de fa uns mesos, el Pius Hospital també compta amb anestesista pediàtric amb la qual cosa també podrà atendre de manera completa els pacients que es visitin en el nou servei d'oftalmologia infantil.

Treball coordinat
L'acord de col·laboració entre Joan XXIII i el Pius s'ha desplegat de manera coordinada pels serveis d'oftalmologia dels dos centres, dirigits respectivament per la Dra. Noemí Roselló i el Dr. Luís Velasco. La mateixa Noemí Roselló i Diana Pinilla, especialistes en oftalmologia infantil i estrabisme, i Cristina Santamaria, optometrista infantil, conformaran l'equip de la nova unitat que atendrà als pacients al Pius.

L'Hospital de Valls ja va ampliar la unitat d'Oftalmologia a la població en general a partir de l'any 2018 en el marc dels acords generals establerts amb l'Hospital Joan XXIII, l'ICS i la Regió Sanitària de Tarragona per estendre de manera coordinada serveis de salut a l'Alt Camp i la Conca de Barberà. En aquest temps, l'hospital vallenc, a més de la dotació necessària dels equips professionals d'oftalmologia, s'ha millorat també les infraestructures, equipaments i material que han permès prestar una atenció de proximitat, qualitat i alta capacitat de resolució. Així, a més del tractament i seguiment de patologies oculars, també s'hi realitzen operacions quirúrgiques, ja sigui, entre d'altres, cataractes, glaucoma i oculoplàstia, de cirurgia local com calasis o injeccions intravítrees per al tractament de la Degeneració Macular Asociada a la Edat (DMAE) i, des d'aquest juliol, cirurgia infantil i d'estrabisme.