← Altres notícies RSS

23/05/2024

La Fundació "la Caixa" dona suport a Vilaniu en un nou projecte que promou l'autonomia personal de la gent gran amb taules digitals

Un primer dispositiu s’instal·larà al Centre de Dia Alt Camp en un programa que arrenca enguany i s’obrirà a la participació d’entitats i centres educatius per fomentar la interacció amb l’entorn i prevenir el sentiment de soledat de la gent gran

La Fundació Vilaniu per l'Atenció a la Dependència iniciarà durant el segon semestre d'eguany el projecte «Interacciona amb el teu entorn», una nova iniciativa que comportarà la instal·lació al Centre de Dia Alt Camp d'una taula digital i multitàctil que fomenta l'autonomia personal de la gent gran i ajuda a prevenir el sentiment de soledat no volguda i l'aïllament social. El programa ha estat seleccionat a la convocatòria de Projectes Socials de Catalunya 2023 de la Fundació "la Caixa".

La Fundació Vilaniu instal·larà aquesta primera taula al Centre de Dia Alt Camp en un programa que es podria fer extensiu a altres centres de Valls, com les residències de gent gran Alt Camp i Monserrat Cuadrada. La taula que s'instal·larà en els propers mesos al Centre de Dia és multitàctil i té més de 50 punts interactius simultanis, ideals per a entorns col·laboratius i multiusuari. Això permetrà desenvolupar un programa que inclou tant la participació dels avis i àvies però que també vol obrir-se a l'exterior a entitats, associacions i centres educatius per impulsar activitats conjuntes. D'aquesta manera, intensificant amb aquest programa la relació entre les residències i els centres de dia de Vilaniu amb entitats de l'entorn es vol que les persones grans continuïn sentint-se membres de la comunitat de la que formen part i prevenir així el sentiment d'aïllament social i soledat no volguda.

Els serveis de la Fundació Vilaniu són els primers centres de gent gran i de dia de la demarcació de Tarragona que incorporen aquesta tecnologia. L'aparell passarà a incorporar-se com a nou servei perquè les persones usuàries puguin utilitzar-les de manera autònoma amb la família o gent del seu entorn i compartir així un temps i un espai en comú, però a més també passaran a formar part del programa d'activitats internes i conduïdes pels monitors.

Les taules digitals incorporen diferents funcionalitats, amb activitats que poden ser lúdiques i d'oci, així com d'altres orientades a l'estimulació cognitiva i treball de memòria. D'aquesta manera, el seu ús contribueix a un envelliment actiu en el que es fomenta l'autonomia personal i les activitats en grup per prevenir així l'aïllament. La Fundació "la Caixa" destinarà a aquest projecte 16.650 euros, mantenint d'aquesta manera una llarga col·laboració amb la Fundació Vilaniu en altres projectes innovadors com els de teràpia assistida amb animals a les residències de gent gran, l'aplicació de tecnologies immersives de realitat virtual per fomentar l'autonomia dels avis i àvies o la introducció de consoles de joc per potenciar l'activitat funcional treballant la coordinació, la mobilitat o jugar en grup.

Aquest projecte va adreçat a persones usuàries de la Fundació Vilaniu per l'Atenció a la Dependència que constituïda l'any 2008 per mandat de l'Ajuntament de Valls impulsa serveis socials i sociosanitaris a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Vilaniu gestiona les residències Alt Camp i Monserrat Cuadrada de Valls i diferents centres de dia i serveis d'atenció domiciliària a les dues comarques. Fundació Vilaniu té com objectiu el desenvolupament d'una xarxa de serveis socials públics de qualitat enfocada a donar resposta a les necessitats d'autonomia personal i atenció a la dependència de la gent gran i de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.